En Newbie Astronomer Guide til glæderne ved Urban Planet Hunting

Foto af Greg Rakozy på Unsplash

Nu er det et godt tidspunkt at se planeter.

Du kan se både Venus og Jupiter temmelig let. Nogle gange også Mars og Saturn.

Den letteste at få øje på er Venus. Du vil sandsynligvis genkende det som 'den første stjerne', der vises. Venus er vores nærmeste planet, og det tredje lyseste objekt på himlen - selvfølgelig efter solen og månen. Så hvis det er den tidlige aften, og du ser en særlig lys stjerne alene, er den sandsynligvis ikke en stjerne overhovedet.

Du ser sandsynligvis på Venus.

Hvordan kan du fortælle en planet bortset fra en stjerne?

Planeter blinker ikke. De lyser bare kontinuerligt. Når du kender dette trick, begynder du at se planeter hele tiden. Selv i byer.

Jeg bor i Ottawa centrum - en kedelig by, ja, men stadig med en god mængde gadelygter. Alligevel har jeg set Mars, Jupiter, Venus og - tror jeg - Saturn. (Jeg er ikke sikker på Saturn. Jeg er for meget af en astronomi newbie til at kalde det.)

Du ser dem også i mere livlige byer. Sidste måned tog jeg til Washington og så Jupiter over deres monument.

Du kan ikke se det på dette billede - og min missus tog et ganske sløret billede - men det var der, jeg lover. Hvis du snart er i Washington, vil du sandsynligvis også se det.

Det største problem for mig er bygninger.

Jeg vil have et teleskop. Men vi overser lejligheder på tværs af gaden, og jeg vil ikke have dem til at tro, at jeg er en pervers. For et par uger siden så jeg et par overfor os have sex. Jeg havde svært ved at stoppe med at se, hvilket gjorde mig endnu mere selvbevidst.

Vi har også en masse store, høje bygninger mod øst, så du er nødt til at holde dig ope for nogle af planeterne skal rotere i udsigt.

Lige nu er Mars på sit mest synlige. Det er fordi vores planeter passerer hinanden, især tæt, med kun 54.000.000 km mellem os - give eller tage. Stadig må jeg være vågen kl. 04.00 for at se Mars komme rundt i Vesten.

Her er en kort video af mig på udkig:

Hvordan kan du fortælle en planet bortset fra en anden?

Jeg bruger bare internettet. Jeg skriver 'planetpositioner Ottawa' i Google og ser hvor de er på hvilket bestemt tidspunkt.

En anden måde at adskille dem fra hinanden er lysstyrke. Venus er som sagt usædvanligt lys. Der er virkelig ingen fejl ved det for nogen anden planet.

En anden måde at adskille dem fra hinanden er farve.

Mars er min favorit planet at se, fordi den er rød. Det lyder måske barnligt, men der er noget helt magisk ved det. En eller anden følelse af præstation eller forbindelse, når du genkender et fjernt objekt på himlen, og ser, at det er den farve, det skal være.

Da jeg begyndte at komme ind i astronomi - for ca. 6 måneder siden - begyndte jeg med en planisphere. Det er dette kort over himlen, lavet af to paphjul. Du drejer det øverste hjul rundt til det tidspunkt på dagen, og et vindue afslører et kort over himlen på det bestemte tidspunkt.

Den første stjerne, jeg opdagede, var Rigel.

Du skulle ikke have meget problemer med at se dette - især om vinteren. Det markerer Orions højre fod og er stjernebilledets lyseste stjerne. Du skulle se det flimre en svagt blå.

Rigel er 864 lysår væk. Tænk over det. Lys kan rejse 7 gange rundt om Jorden på et sekund. Alligevel tager det lys 864 år at nå os fra Rigel. Hvad dette selvfølgelig betyder er, at du ikke bare kigger over en stor afstand. Du ser også på fortiden. Den Rigel, du ser, var faktisk Rigel tilbage i år 1154.

Er det ikke forbløffende at forestille sig? Bare tænk ... på alle de generationer, der levede og døde ... alle disse konger og dronninger og revolutioner ... alle disse krige, kæmpede med buer og pile, sværd og skjolde, helt op til kanoner, stridsvogne og bomber ...

… Det hele skete, mens Rigels lys rejste for at møde dit øje.

Er det ikke skør?

Gør det ikke dig lyst til at slå op?