En elegance til Stephen Hawking

Solnedgang over Lago de Atitlán, Guatemala. Foto af forfatteren.

For et par måneder siden gik jeg i paragliding med min ven Christian ovenfor Lago de Atitlán i Guatemala. Han var piloten, jeg var hans akavede og lidt store passager. Christian sagde, at når vinden er ret, når begge medlemmer af parret er fastgjort i selen til tandemflyvning, vipper han bare den faldskærmlignende vinge op over hovedet, og alle 400 pund normalt jordbundne Homo sapiens flyder op og ind i himlen.

For os var vinden dog svag, så vi var nødt til at løbe mod klippen.

Bogstaveligt talt et skridt fra kanten, følte jeg, at jorden faldt væk, da vi fik løft, så en gang over kanten og ud af en søjle med relativt varmere luft faldt vi, foruroligende hurtigt, mod en linje af træer, der voksede i en vinkel fra bjergsiden. Alligevel, som Christian vidste det ville det, fordi han forstod fysikken, skabte hastigheden af ​​vores tyngdeacceleration en gunstig laminær luftstrøm over vingen, der opstod os op og væk fra hvad jeg troede ville være et blodig rod, en lang dingle og derefter en tur til hospitalet (eller likhuset) for os begge.

Efter at have undslået denne skæbne, læste Christian luften, terrænet nedenfor, vinden bevæger sig over søens flade og styrede os mod stigende varme, indtil vi var klatret 700 meter over landet og vandet under. Det, der fulgte, var en af ​​de mest fredelige og smukke timer i hele mit liv.

Når jeg hørte på vinden og scannede horisonten mod de tre storslåede vulkaner, der danner søens sydvestlige mur, følte jeg en dybtgående forbindelse til de kræfter, der skaber himlenes blåhed, det tynde stof i skyerne, de geotermiske kræfter, der former landet . Når man flyver, i det mindste som passager, er der simpelthen ikke andet at gøre end at observere og tænke, og observation fra ethvert nyt perspektiv skaber undring. Det er sindets måde.

Da jeg betragtede mærkeligheden ved min situation - et menneske, der blev støttet midt på himlen af ​​nogle Kevlar-strenge og et par kilo nylon - blev jeg ramt af, hvor sikker jeg følte mig, og jeg bemærkede, at det havde noget at gøre med som jeg sad.

Når jeg var placeret i selen, sad jeg med min bund meget lavt og mine ben bøjede skarpt ved knæene, men de tog ingen vægt. De hvilede også sammen og lænede sig mod højre. Min overkrop læste sig i den modsatte retning. Mine arme blev foldet akavet i skødet, og jeg blev pludselig klar over, at jeg kendte denne kropsstilling fra et sted især. Jeg sad som Stephen Hawking i hans kørestol, og jeg observerede også lydløst en herlig smuk verden, der var spredt ud som et lærred rundt omkring og alligevel ikke i stand til at blive rørt direkte. Jeg undrede mig over den hurtige og forbipasserende indsigt i, hvordan den gode professor måske opfatter verden. Måske var det bare forestillet, eller måske er det den nøjagtige grund til, at vi har denne ting, der kaldes en fantasi, men jeg følte en broderskab blomstre med Stephen.

Jeg klækkede også en plan. Så snart jeg afsluttede projektet, der bragte mig til Lago de Atitlán i første omgang, skulle jeg skrive Stephen Hawking et brev. Efter at jeg gjorde det, skulle jeg finde en måde at få den til ham på, og jeg ville foreslå at lave en dokumentarfilm kaldet "Flyvning med Hawking," hvor vi fortæller hele historien lige fra dette øjeblik, gennem mødet med Dr. Hawking i Cambridge, til de indledende samtaler om fysik i flyvning, til logistikken for at bringe ham til Guatemala og de smukke sidste scener med at fange ham i seletøj med min ven Christian på en dag, hvor vinden var lige ret så de flyder op i himlen uden at skulle løbe mod kanten.

Tilbage på jorden fortalte jeg Christian om planen, og han elskede den. Selvfølgelig ville han flyve verdens smarteste mand over jordens smukkeste sø!

Nu var alt, hvad jeg havde brug for, en filmskaber og 10 eller 20 tusind dollars, men de detaljer, jeg var sikker på, kunne adresseres. Det var en perfekt idé. Jeg havde endda slutningen. Jeg forestillede mig en sidste scene med Hawking, der foretager en voiceover i hans umiskendelige, mekaniske og alligevel helt menneskelige stemme, da han beskrev kræfterne bag den kosmiske dans, der gav vores planet en atmosfære, en biosfære, der var både mirakuløs og farbar på samme tid . Fordi det for mig - og jeg også synes for ham - er hele det forbandede punkt: Vores planet, vores solsystem, vores univers er et kendeligt, uendeligt opdageligt, nådeløst kompleks mirakel, og vi får flyve gennem det midt i undre mig.

Jeg så filmen slutte med et enkelt kamera, der pegede på hans smukke ansigt, med landet og vandet under, da hans øjne tog den blå himmel og skyerne ovenover, mens Van Morrison sang ind i mystik i baggrunden. Overmønstret som det måske er, det er et billede, jeg vil værne om, selvom det aldrig rigtigt forekom i dette kvanteunivers.

Mens jeg sørger over dr. Hawkings død, vil jeg bemærke, at den 14. marts 2018, da jeg krydsede søen fra Paxanax til Panajachel, kiggede jeg op på klipperne over Santa Catarina Palopó, og jeg så tre paragliders i flugt og besluttede at gå videre med dette projekt. Han vil ikke vare evigt, tænkte jeg.

Og så, måske når den store mand gik forbi, slap nogle af hans oplysninger hændelseshorisonten for hans egen finalitet. Hvem ved, måske er der noget derinde i sammenfiltrede partikler og de evige mysterier om bevidsthed? I det mindste er det værd at undre sig over.

Alt er værd at undre sig over.

Sikker rejse, min smukke bror. Vi ser dig rundt om svingen.

Klik på boksen ovenfor for at dele denne historie på Twitter.

Michael Tallon er en uafhængig forfatter, der bor i Antigua, Guatemala. Han arbejder i øjeblikket på en nonfiction-bog, der beskriver sine oplevelser med en sjælden genetisk lidelse, end næsten kostede ham sit liv i 2015. Følg ham på Twitter @ MichaelXTallon. Gå nu til nogen, du elsker dem.